español |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
WPITE
Cercar:
HISTORIA ORAL []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 3   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 3
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Treballadors, sindicalistes i clandestins : històries orals del moviment obrer a les Balears (1930 - 1950)
Ginard i Ferón, David

Palma : Documenta Balear, 2012
ISBN 9788415432289

Aquest volum aplega un conjunt d'entrevistes amb activistes polítics i socials que varen viure el procés històric comprès entre la proclamació de la Segona República i els primers anys de la dictadura franquista. Les converses foren enregistrades entre 1989 i 1992, i surten ara a la llum per primera vegada, transcrites i organitzades en camps temàtics i cronològics. Al llarg de les planes del llibre hi apareixen múltiples informacions inèdites, entorn de qüestions com ara l'articulació de les diferents cultures militants del moviment obrer balear, les condicions de vida dels treballadors, la violència política durant la Segona República, les actuacions davant el cop d'Estat de 1936, la vida quotidiana a les presons i camps de concentració, i la resistència antifranquista de postguerra. Amb tot plegat, l'experiència vivencial d'aquests testimonis directes ens aporta una mirada singular d'un dels períodes més convulsos de la nostra història contemporània.

Matèries: Memòries ; Història oral ; Balears ; Antifranquisme ; Militància ; Militàncies ; Repressió


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 3
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Anònims de la transició : història oral del moviment obrer a Lleida i a Balaguer (1960 - 1979)
Gallego, Gregori

Lleida : Pagès, 1996
ISBN 8479353260

Els anònims de la transició recull un conjunt de converses de l'autor amb alguns dels principals protagonistes de l'arrelament del moviment obrer a les comarques de Lleida durant els darrers anys de la dictadura franquista. Aquestes converses permeten a l'autor -tan protagonista com els entrevistats, en els fets que es narren- de construir la memòria històrica d'un període en què el PSUC i CCOO constituïen el pal de paller del moviment polític i sindical de resistència que, en la seva justa mesura, accelerà la desintegració de l'aparell franquista a les comarques de Lleida.

Matèries: PSUC ; CCOO ; Comissions Obreres ; Lleida ; Balaguer ; Catalunya ; Història oral ; Militància ; Militàncies ; Memòries ; Moviment obrer ; Antifranquisme ; Oposició ; Sindicalisme ; Partits polítics


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 3
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
De súbdites a ciutadanes : dones a Tarragona, 1939 - 1982
Duch Plana, Montserrat

Tarragona : Centre d'Estudis Històrics i Socials "Guillem Oliver" del Camp de Tarragona, 2009
ISBN 9788493510831

Els grups subalterns sempre han hagut d'afrontar la vertebració del poder en les seves múltiples manifestacions, des del poder discriminatori de l'Estat, de les institucions o de les elits socials fins a la capil·laritat dels petits poders de coacció diària. Al llarg de la història, les dones han empès camins molt diversos de resistència, afirmació i apoderament enfront del poder de la jerarquia patriarcal i de les discriminacions. Com a col·lectiu històricament allunyat de l'exercici del poder formal, sovint la seva lluita i la seva capacitat han quedat silenciades. Sovint , també, les seves manifestacions de resistència i de respostes individuals i col·lectives no han encaixat en les formes que la historiografia clàssica havia establert com a cànons d'actuació. Per tant les dones quedaren relegades als espais marginals de la història o a la invisibilitat -pel que fa a la seva empremta històrica- que anul·laven el seu reconeixement com a subjectes històrics. Nascut amb la voluntat de recollir testimonis orals de dones que van viure entre 1939 i 1982, el llibre parteix de les entrevistes realitzades a trenta-dues dones de diferents generacions, orígens socials i procedències, moltes de les quals tarragonines, i altres de nouvingudes. El text visibilitza l'experiència viscuda sota la dictadura franquista i la transició democràtica i ens aproxima a les condicions de vida i les relacions de gènere i de poder, en un procés que acaba afirmant la legitimació de les pràctiques i la cultura històrica de les dones a Tarragona. En una aposta suggeridora, les historiadores han organitzat els resultats de la investigació en capítols que duen per títol noms que s'inspiren en obres literàries o filosòfiques de referència.

Matèries: Franquisme ; Transició ; Memòries ; Història oral ; Moviment feminista ; Feminisme ; Feminismes ; Migracions
Autors add.:Ferré Baldrich, Meritxell


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  WPITE : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3